De groene ringweg is geen uitbreiding van de N3, ook staan er geen flitspalen en er staat nooit file. Nee, deze ringweg ligt in de Dordtse ondergrond en dient een ander doel: het leveren van duurzame warmte. De ring, onderdeel van het warmtenet Dordrecht, is vanaf nu helemaal rond dankzij de laatste – zogenaamde ‘gouden’ – las. De ‘gouden las’ is bijzonder omdat deze niet aan de binnenzijde wordt gecontroleerd. Precies daarom vraagt het aanbrengen ervan om nog meer aandacht en precisie dan anders.

Uniek in stedelijk gebied

De ‘gouden las’ werd op 28 maart symbolisch bezegeld door wethouder Rik van der Linden. Met de ondergrondse warmtering kan het warmtenet Dordrecht verder groeien. Wethouder Rik van der Linden noemt de ‘gouden las’ een nieuwe mijlpaal voor Dordrecht bij het verduurzamen van de stad. “Onze gemeente loopt voorop met de aanleg van een warmtenet in stedelijk gebied. Daar zijn we heel trots op. De aanleg ervan is mogelijk gemaakt dankzij de samenwerking van meerdere partijen: Trivire, Woonbron, HVC, wij als gemeente en natuurlijk de interesse van inwoners die willen aansluiten op het warmtenet. Uiteraard heeft de aanleg impact op de stad; daarom is het extra fijn dat het hoofdnet nu afgerond is.”

Pittige klus

Het warmtenet is ruim 22 kilometer lang en aangelegd in circa zes jaar tijd. Arjan ten Elshof, directeur Duurzame Energie van HVC, bedankt alle partijen die hieraan hebben meegewerkt. “Niet alleen de mensen die het hoofdnet binnen hebben bedacht, maar vooral ook de mensen die buiten de warmteleidingen hebben aangelegd. Het is een pittige klus, soms in moeilijke omstandigheden. Daar heb ik veel waardering voor.”
In Dordrecht zijn nu ca. 4.700 woningequivalenten aangesloten op het warmtenet. Eind 2019 zullen dat er ongeveer 6.000 zijn. Ten Elshof: “Daarmee wordt er 6.000 ton CO2 minder uitgestoten. Dat is te vergelijken met de CO2 reductie van ruim 35.000 zonnepanelen.”

Verdere groei

Dankzij de ring kunnen nog meer woningen en gebouwen in Dordrecht op het warmtenet worden aangesloten, aldus Robert Crabbendam, manager business management bij HVC. “De nieuwe tracés gaan aftakken van het hoofdnet. In 2019 staat de aanleg van een warmteleiding gepland in Sterrenburg en de Baanhoekweg. Ook onderzoeken we lokale warmtenetten in Sliedrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht en Zwijndrecht.”

Op de foto v.l.n.r. Arjan ten Elshof (directeur Duurzame Energie van HVC) en Rik van der Linden (wethouder gemeente Dordrecht) bezegelen de ‘gouden’ las’. (foto Rob Kamminga)